
Is investeren in vastgoed nog interessant?
In de afgelopen jaren hebben zowel particuliere beleggers die vastgoed voor verhuur aankochten als ondernemers aanzienlijke rendementen behaald met investeringen in vastgoed. Echter, de traditionele benadering van vastgoedinvesteringen ondergaat momenteel een belangrijke verschuiving. De vastgoedmarkt wordt geconfronteerd met neerwaartse druk op de huizenprijzen en striktere regelgeving. In verschillende gemeenten is nu zelfbewoningsplicht van kracht, en er wordt zelfs gesproken over mogelijke opkoopbeperkingen. Deze beschermende maatregelen hebben onmiskenbaar invloed op de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen.

Zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming
Gemeenten hebben de bevoegdheid om koopwoningen in de lage en middelhoge prijsklassen te beschermen tegen investeerders die de intentie hebben om deze woningen te verhuren. De afgelopen jaren is er een aanzienlijke toename geweest in zowel particuliere kopers als grote investeerders die de potentiële voordelen van deze aanpak erkennen. Het verhuren van vastgoed tegen een aantrekkelijke prijs werd beschouwd als een lucratieve investering. Dit leidde echter vaak tot teleurstelling onder aspirant-kopers die de woning zelf wilden bewonen. De invoering van opkoopbescherming heeft de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen voor particulieren die van plan zijn om te verhuren verminderd.
Verhuurverbod
Naast de reeds bestaande zelfbewoningsplicht is er ook opkoopbescherming geïntroduceerd. Dit impliceert dat gemeenten de mogelijkheid hebben om bij de aankoop van een woning een algemeen verbod op verhuur in te stellen. Bovendien geldt er een nationale richtlijn voor zelfbewoningsplicht, die van toepassing is op de aankoop van nieuwbouwwoningen en vereist dat de koper gedurende een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen. De specifieke koopprijsdrempels variëren per gemeente, en er is ruimte voor gemeenten om bepaalde nieuwbouwwijken aan te wijzen waar de zelfbewoningsplicht van kracht is.
Toenemende overdrachtsbelasting
Het kabinet heeft als doel gesteld om de positie van starters op de arbeidsmarkt te versterken, zodat zij vergelijkbare kansen krijgen als doorstromers. Om dit te bereiken zijn er verschillende maatregelen ingevoerd, waaronder opkoopbescherming en een zelfbewoningsplicht. Daarnaast is er een wijziging doorgevoerd in het algemene tarief van de overdrachtsbelasting met als doel de positie van starters ten opzichte van vastgoedbeleggers te verbeteren. Het tarief voor overdrachtsbelasting op beleggingsvastgoed is verhoogd naar 10,4%. Starters onder de 35 jaar kunnen echter profiteren van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting, terwijl kopers die het pand zelf gaan bewonen een tarief van 2% betalen. Deze verhoging van de overdrachtsbelasting, in combinatie met andere genoemde factoren, maakt investeren in vastgoed minder aantrekkelijk.
Investeren in vastgoed zonder te investeren in stenen
Door recente veranderingen en strengere regelgeving is stenen vastgoed voor veel particulieren minder aantrekkelijk geworden als investeringsmogelijkheid. Wanneer de aantrekkingskracht van stenen vastgoed als investering afneemt, blijven er echter andere beleggingsmogelijkheden over die niet worden beïnvloed door factoren zoals opkoopbescherming en een verhoogde overdrachtsbelasting.
In het licht van de huidige krapte op de woningmarkt wordt het bijzonder interessant om kapitaal te investeren in de ontwikkeling van bouwlocaties. De focus kan worden verlegd naar de voorloper van stenen vastgoed, namelijk investeren in toekomstige bouwlocaties. Het fundament voor vastgoed begint immers met bouwgrond, waarop in de toekomst huizen zullen worden gebouwd. Door tijdig in te spelen op deze ontwikkelingen en te investeren in locaties die binnenkort bebouwd zullen worden, ontstaat aanzienlijk potentieel. Hiermee loopt men vooruit op beleggers die later investeren in het daadwerkelijke stenen vastgoed.
De huidige situatie op de woningmarkt creëert mogelijkheden
Op dit moment zijn er minder mogelijkheden voor investeringen in vastgoed, maar als het gaat om investeren in nieuwe bouwlocaties, liggen er juist tal van kansen. De krapte op de woningmarkt is al geruime tijd een gegeven en zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. In Nederland is er een aanzienlijke behoefte aan bouwgrond om nieuwe woningen te realiseren. De overheid heeft ambitieuze plannen om vóór 2030 nog eens ongeveer 900.000 nieuwe woningen te bouwen. De essentiële basis hiervoor? Bouwgrond.
Blijf op de hoogte van mogelijke investeringsmogelijkheden door de website van Vastgoed Funding in de gaten te houden, of het nu gaat om vastgoedbeleggingen in bestaande panden of in toekomstige bouwlocaties.